carsoundcenter versterkers

DSP versterkers

Een DSP versterker is tegenwoordig niet meer weg te denken in een goede audio installatie in de auto. Dit type versterker is uitgerust met een digital sound processor waar allerlei slimme tools inzitten. Auto modellen vanaf 2013 gebruiken vaak een “luidspreker controle systeem”. Dit doen ze om samen met diverse andere controles tijdens het opstarten of afsluiten van de auto de werking te testen. Wanneer een luidspreker niet de juiste weerstand laat zien genereert het systeem een foutmelding en bestaat de kans dat er een gedeelte van de eindtrap uitgeschakeld wordt. Aangezien dit systeem vrij gevoelig is voor een weerstands verandering, door bijvoorbeeld andere luidsprekers, raden wij het gebruik van andere luidsprekers alleen aan bij plaatsing van een DSP versterker.

Akoestiek

De belangrijkste reden om in een hedendaagse auto een DSP versterker te monteren is om het geluid digitaal aan te kunnen passen. Het audio systeem krijgt in de auto te maken met een slechte akoestiek, kleine ruimte, verschillende absorberende of reflecterende materialen en een vaste zitpositie. Deze zitpositie is niet in het midden van de auto. Daarnaast gebruiken de autofabrikanten ook luidsprekerroosters die in het design van het interieur moeten passen. Vaak wordt er geen rekening gehouden met de nadelige effecten van een te dicht of klein rooster.

Digital Sound / Signal Processor

Om een audio systeem op een positieve manier te kunnen verbeteren is de DSP de uitkomst. Zo is het mogelijk om de verschillende effecten die plaatsvinden en nadelig voor het geluid zijn, te meten en daar waar nodig aan te passen. Wij passen dan de afstanden van de luidsprekers aan en geven een vertraging mee, waardoor het stereobeeld virtueel opschuift. Alsof u wel in het midden van het podium zit. Daarnaast werken we naar een frequentie referentie curve toe zodat alle frequenties op een gelijkwaardig niveau weergegeven worden. Hiermee ontstaat er een veel betere en natuurlijke balans in het geluid. Zodoende worden instrumenten, stemmen, effecten veel minder agressief weergegeven en zullen kleine details juist opvallen. Ook zult u langer en op hoger volume kunnen luisteren zonder dat het geluid uw gehoor “frustreert”

Auto fabrikant

Doet de auto fabrikant dit dan niet? Ja zeker wel, bij veel merken vindt er een signaal bewerking plaatst in de head-unit. Echter zien wij vaak dat dit gedaan wordt om bepaalde zaken te compenseren. Als voorbeeld de BMW met standaard audio systeem. Bij deze auto ontbreekt het aan losse tweeters, die we bijvoorbeeld bij een VW wel zien. De hoge tonen zullen dan door de luidspreker in de deur geproduceerd moeten worden. Laat deze luidspreker daar nu net niet voor geschikt zijn. De hoge tonen worden dus in de BMW Head-Unit geboost waardoor er een plat en schel geluid in de hoge tonen ontstaat wat bij sommige muziek nummers behoorlijk irritant overkomt. Deze signaal bewerking door de fabrikant heeft dus nadelige gevolgen voor het geluid, zeker als je van plan bent er nog wat meer uit te willen halen. Hier komt de DSP versterker weer om de hoek kijken. Met de diverse functies van de DSP kunnen we het “gebooste signaal” van de originele radio compenseren. Dit draagt bij aan de totale tonale balans in de auto, kort gezegd gaat het nu steeds beter klinken!

DSP versterker uitvoeringen

DSP versterkers zijn er in meerdere modellen. Deze variëren in aantal kanalen, vermogen, afmetingen en toepassingen. Zo varieert het aantal kanalen van 4 tot zelfs 12 kanalen. De vermogen beginnen bij 35 Watt RMS per kanaal tot zelfs 175! Welke versterker wij in uw auto monteren bepalen we aan de hand van uw wensen en het aantal kanalen wat nodig is om een bestaand geluidsysteem aan te kunnen passen. Zo heeft een Volkswagen Golf bijvoorbeeld 4 kanalen terwijl een BMW voorzien van een Harman Kardon systeem zelfs 10 of 12 kanalen heeft. De informatie die van die kanalen komt hebben we nodig om vervolgens aan te kunnen passen.

Afstellen

Het afstellen van een DSP versterker en het inmeten van de akoestiek is een specialistische klus. Wij beheersen dit als geen ander. Iedere auto wordt apart bij ons ingemeten en afgesteld. Hierbij nemen wij ook de wensen en muziek keuze van de klant mee. Niet dat dit het afstel proces compleet anders maakt, maar de nadruk op bepaalde tonen in de muziek kan hierbij wel bepaald worden. Bent u een House liefhebben dan stellen wij het systeem wat steviger af, met meer voelbare bassen. Bent u meer een liefhebber van klassieke muziek, dan geven wij extra aandacht aan bepaalde lastige instrumenten zoals een saxofoon, piano en contrabas. U krijgt bij ons ook altijd de afstel garantie na montage en gewen periode. Het nieuwe geluid kan compleet anders klinken dan voorheen, hier moet u een paar weken aan wennen. Zo zult u het ook leren waarderen. Mocht er toch nog iets niet goed aan het geluid zijn stellen wij het systeem uiteraard geheel gratis voor u af.

Bij ieder model auto vanaf pakket 2 monteren wij een DSP versterker. Vaak doen we dit op de originele luidsprekers en soms vanaf pakket 3 vervangen wij deze. Het beste kunt u dit met stage 1 en stage 2 tuning vergelijken. Bij stage 1 wordt alleen de software aangepast (met de DSP versterker) en bij stage 2 worden ook de luidsprekers aangepast. Hierdoor kan de DSP versterker nog verfijnder afgesteld worden zodat het geluid nog gedetailleerde, harder en krachtiger bij u binnenkomt.

Heeft u interesse?

Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op of bezoek onze showroom. We adviseren u graag om tot de beste oplossing voor uw auto te komen.